Gefaseerde keten­zorg

Visie

In de visie “Eerst samenwerken voor veiligheid, dan samenwerken voor risicogestuurde zorg” van Sander van Arum en Linda Vogtländer wordt het principe van de gefaseerde ketenzorg geïntroduceerd. Als volgens de principes van de gefaseerde ketenzorg multidisciplinair, intersectoraal en systeemgericht wordt gewerkt, ontstaat een nieuwe denk- en handelswijze om structurele onveiligheid gezamenlijk te adresseren en het natuurlijke proces van herstel van gezinsleden te ondersteunen.

Kern van de aanpak

Kern van de aanpak in het Centrum is dat samenwerking voorop staat en dat die in de eerste plaats gericht moet zijn op het werken aan directe veiligheid en pas daarna gericht kan worden op het aanpakken van de oorzaken die ten grondslag liggen aan de onveiligheid. Dit laatste wordt risico gestuurde zorg genoemd en moet leiden tot stabiele veiligheid. Dit legt de basis voor het werken aan herstel dat moet leiden naar duurzame veiligheid. Binnen de aanpak wordt de kennis en kunde van psychosociale, medische, forensische en justitiële specialisten in de aanpak van huiselijk- en seksueel geweld gebundeld. Een team van deskundigen dat gecoördineerd en gefaseerd onderzoek en opvang biedt na acuut, ernstig (seksueel) geweld, of een gezamenlijke analyse en plan van aanpak maakt en uitvoert om structureel geweld te stoppen. De cliënt en de gezinsleden beslissen mee. Een casusregisseur is hun vaste contactpersoon. Deze stemt alle interventies op elkaar af.

'Huiselijk geweld en kindermishandeling is een complexe en vaak hardnekkige problematiek, die van generatie op generatie kan doorgaan'

Deze visie wordt vertaald in intensief casemanagement

Gezinnen en/of relaties met complexe problemen op het gebied van kindermishandeling, huiselijk geweld of seksueel geweld, krijgen vaak niet de hulp die zij nodig hebben. De hulp levert onvoldoende resultaat op en de veiligheid wordt onvoldoende gemonitord. Signalen worden gemist en regie en coördinatie ontbreekt. Huiselijk geweld en kindermishandeling is een complexe en vaak hardnekkige problematiek, die van generatie op generatie kan doorgaan en op meerdere leefdomeinen ingrijpt. Hierdoor is steeds meer het besef ontstaan dat intensieve casusregie nodig is bij vormen van structureel geweld (waar het geweld blijft voortbestaan ondanks pogingen om dit tij te keren). intensief casemanagers zijn getraind in de bewezen effectieve methode Multifocus.