Léontine Verberg, casemanager en coördinator Centrum Seksueel Geweld

Centrum Seksueel Geweld

Leontien Verberg
"We geven ook psycho-educatie en passen watchful waiting toe: een periode van monitoring"

Binnen het Centrum Seksueel Geweld (CSG) bieden specialisten forensische, medische en psychische hulp aan slachtoffers van aanranding of verkrachting. Het CSG is een belangrijke partner van het Centrum huiselijk geweld en kindermishandeling, omdat seksueel en huiselijk geweld regelmatig in elkaars verlengde liggen. Het slachtoffer is dan pas echt in veiligheid als beide problemen zijn aangepakt.

Léontine Verberg is casemanager en coördinator bij het Centrum Seksueel Geweld in Rotterdam. Ze is het aanspreekpunt voor maatschappelijke partners, waaronder het Centrum huiselijk geweld en kindermishandeling (CHG&K). Ze is blij met de nieuwe samenwerking: “In de praktijk zien we namelijk situaties waar een correlatie bestaat tussen deze vormen van misbruik. Door nauw samen te werken en kennis te delen zijn wij, dus beide partijen, in staat de signalen veel sneller te herkennen en elkaars hulp in te schakelen.” “Wanneer blijkt dat een van onze cliënten ook te maken heeft met huiselijk geweld, verwijzen wij hem of haar door naar het CHG&K. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Dat komt allemaal ten goede aan de hulp aan de slachtoffers van seksueel en huiselijk geweld.”

Acute hulp

Nederland kent zestien centra seksueel geweld. Binnen de veilige muren werken forensisch artsen, verpleegkundigen, casemanagers, zedenrecherche en andere hulpverleners nauw samen om slachtoffers specialistische zorg te verlenen. De centra zijn strategisch verspreid over het land, zodat ieder slachtoffer binnen een uur bij een CSG kan zijn. Er is baat bij om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Léontine: “We willen een ongewenste zwangerschap en een soa of HIV voorkomen. Ook willen we eventuele sporen, die kunnen dienen als ondersteunend bewijs in een uiteindelijke aangifte, veiligstellen.” “Binnen het CSG komt een slachtoffer, na telefonisch contact met de landelijke meldkamer van het CSG, in contact met een van onze verpleegkundigen. Als het slachtoffer politiebemoeienis wil, lichten we de politie in en betrekken we hen bij de zaak. Een team met iemand van de politie, een forensisch arts en een verpleegkundige doet vervolgens het vooronderzoek en start met de medische behandeling. Ook geven we psycho-educatie en passen we watchful waiting toe: een periode van monitoring. We zijn op elk moment van de dag bereikbaar en vierentwintig uur per dag operationeel.”

Léontine

“Er rust, net als op huiselijk geweld, nog altijd een groot taboe op seksueel geweld”

Kennis doorgeven

“Er rust, net als op huiselijk geweld, nog altijd een groot taboe op seksueel geweld. Vanuit het centrum willen we de kennis daarover vergroten. Verkrachting veroorzaakt niet altijd zichtbare verwondingen, waardoor slachtoffers soms niet worden geloofd door hun omgeving. Ze zijn ook bang voor victim blaming en vragen als: waarom liep je daar dan ook in het donker? Waarom trek je dan ook zo’n rokje aan? Waarom heb je niet gegild? Maar de meeste slachtoffers bevriezen juist bij ongewenste aanraking, in een soort reflex. Dat is een heel natuurlijke reactie, maar veroorzaakt vaak schuld- en schaamtegevoel.” “We delen onze deskundigheid op het gebied van seksueel geweld met onze maatschappelijke partners, zoals de politie en huisartsen. Tijdens de scholingsdagen voor ambulancepersoneel heb ik bijvoorbeeld verteld wat ons centrum te bieden heeft, zodat ambulancemedewerkers ons weten te vinden als ze te maken krijgen met slachtoffers van seksueel geweld. Want niets is zo erg als een lange zoektocht naar hulp. We willen slachtoffers zo snel mogelijk in veiligheid brengen en helpen om zich te herpakken en de regie over hun leven weer terug te krijgen.”

Leontien Verberg
“We delen onze deskundigheid op het gebied van seksueel geweld met onze maatschappelijke partners”