oktober 2022

TERUGBLIK Maand van de Veilige Schoolomgeving

September was ook dit jaar de Maand van de Veilige Schoolomgeving. Scholieren, leerkrachten, ouders, campagneteams en wethouders vroegen op allerlei manieren aandacht voor de veiligheid van jongeren op weg van en naar school.

KINDEREN IN HET VERKEER: de wetenschap achter gedrag

Daar is de speeltuin! Zodra jonge kinderen de glijbaan zien, is er vaak geen aandacht meer voor het oversteken. En waarom zou je bij het stoplicht wachten als al je vriendjes al aan de overkant zijn? Veel verkeersgedrag van kinderen heeft te maken met de ontwikkeling van hun hersenen, die nog volop aan de gang is. Dat geldt ook voor jongeren. Hoe ervaren kinderen en jongeren het verkeer en hoe beïnvloedt hun jonge brein hun gedrag?

VERKEERSEDUCATIE Betrokkenheid ouders onmisbaar bij praktijklessen verkeer

Basisschool Het Avontuur in Zoeterwoude maakt intensief werk van verkeerseducatie. Niet alleen als het gaat om theorielessen, maar vooral via praktijklessen waarin de kinderen op de fiets hun fiets­vaardig­heden leren vergroten. De betrokken­heid van verkeersouders en hulp­ouders is daarbij onmisbaar. Bij de praktijklessen maken zij dankbaar gebruik van School op Seef, een lesprogramma dat hen en de leer­krachten van de school allerlei hulp­middelen biedt om op en rond de school aan de slag te gaan met verkeersveiligheid.

NIEUWE WETHOUDERS

Deze wethouders maken een punt van nul

Nu in alle gemeenten de nieuwe colleges zijn gevormd, zijn er ook weer nieuwe wethouders ambassadeur geworden voor Maak een Punt van Nul. We vroegen de wethouders naar hun motivatie: waarom vinden ze verkeers­veiligheid zo belangrijk en wat hopen ze de komende jaren te bereiken op dat gebied? Een paar wethouders stelt zich al voor op onze website en de komende weken voegen we meer portretten toe.

Doortrappen in de lift

------------------------------------------

Het programma Doortrappen heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt, zowel in Zuid-Holland als landelijk. We vroegen twee sleutel­figuren in het programma hoe dat komt en wat de plannen zijn.

Campagnes in het najaar

---------------------------------------

De komende maanden vragen we weer aandacht voor de risico’s van de herfst: modder op de weg, fietsen door het donker en afleiding achter het stuur.

Nieuwe verkeerskalender

------------------------------------------

Noa en Sasha spelen de hoofdrol in de verhalen en tekeningen van de nieuwe verkeerskalender. Ze beleven elke maand nieuwe avonturen in het verkeer. Zo ging Noa in september voor het eerst naar school na de zomer­vakantie, terwijl Sasha door oma naar het kinderdagverblijf werd gebracht.