Betrokken­heid ouders onmisbaar bij praktijk­lessen verkeer

Basisschool Het Avontuur in Zoeterwoude maakt intensief werk van verkeers­educatie. Niet alleen als het gaat om theorielessen, maar vooral via praktijklessen waarin de kinderen op de fiets hun fietsvaardigheden leren vergroten. De betrokkenheid van verkeers­ouders en hulpouders is daarbij onmisbaar. Bij de praktijk­lessen maken zij dankbaar gebruik van School op Seef, een lesprogramma dat hen en de leerkrachten van de school allerlei hulpmiddelen biedt om op en rond de school aan de slag te gaan met verkeersveiligheid.

Basisschool Het Avontuur met zo’n 400 leerlingen is in 2018 ontstaan uit een fusie van drie scholen. Op één ervan waren verkeers­lessen al langer ingeburgerd. Stefan Zaal, verkeersouder: “Wat je bij de fusie zag was, dat er een groot verschil bestond tussen de fiets­vaardig­heden van de kinderen die nog niet op school hadden geoefend en kinderen die al wel een paar jaar fietsles hadden gehad. Die laatsten hadden bijvoorbeeld geen enkel probleem met ‘achteromkijken en hand uitsteken’, terwijl de kinderen zonder fietsles daar nog wat angstig mee omgingen. Het resultaat van die praktijklessen was heel mooi zichtbaar.”

Bijdragen aan veilige verkeersdeelname

Voor Het Avontuur is de praktische aandacht voor verkeersveiligheid in feite niet meer dan logisch. Tessa Advocaat van de basisschool was de afgelopen negen jaar een van de drijvende krachten achter de verkeerslessen: “Als school vinden wij dat we eraan moeten bijdragen dat kinderen zich veilig en bewust in het verkeer leren bewegen. Bijvoorbeeld omdat ze soms best een eind moeten fietsen naar een sportvereniging.” Jolanda Holen, vanuit Het Avontuur actief in de werkgroep verkeer: “En als ze na groep 8 uitstromen en naar de middelbare school gaan, moeten de meesten ook een flink stuk op de fiets. Met de praktijklessen kunnen we er als school aan bijdragen dat dat veilig gebeurt.”

Praktisch oefenen op verkeersplein

Voor het geven van de praktijklessen is de betrokkenheid van hulp- en verkeersouders onmisbaar. Arjan van Brakel, verkeers­ouder, licht toe wat de rol is van de verkeersouders bij Het Avontuur: “We hebben verkeersouders voor de groepen 3 en 4 en voor de groepen 5, 6, en 7. Samen met nog 3 andere verkeers­ouders en wat hulpouders krijg ik alle groepen 3 en 4 twee keer per jaar langs. Op een verkeers­pleintje in Zoeterwoude zetten we een parcours uit met allerlei oefeningen voor de fiets: inhalen, achteromkijken, obstakels ontwijken, hand uitsteken. Noem maar op. Het programma School op Seef biedt bij het opzetten van die lessen heel praktische handvatten, met tips en aandachtspunten waar je extra op moet letten. De kinderen vinden het erg leuk en je ziet hun fietsvaardigheden gewoon verbeteren.” Stefan Zaal heeft als verkeersouder de boven­bouw­groepen onder zijn hoede en oefent met de leerlingen op de parkeerplaats bij de sportverenigingen. “Van die bovenbouw volgt groep 8 net een iets ander programma. Zij hebben verkeersexamen gedaan en stromen uit naar het voortgezet onderwijs. Met hen gaan we vooral aan de slag met de situaties die ze dan op weg naar de middelbare school tegen kunnen komen.” Overigens vallen ook de allerjongsten niet buiten de boort, maakt Jolanda Holen duidelijk: “De groepen 1 en 2 zijn op het schoolplein al spelenderwijs met verkeersles bezig.”

Ouders zijn graag betrokken

Tot nu toe is het betrekken van ouders bij het verkeers­onderwijs geen probleem geweest, maakt Tessa Advocaat duidelijk: “We vinden het als school sowieso erg belangrijk om een goede open relatie met de ouders op te bouwen. Al vanaf het moment dat hun kinderen bij ons in groep 1 komen. Dat ‘betaalt’ zich uit. We merken dat ouders het erg fijn vinden om bij school betrokken te zijn; ze komen graag helpen. Ook als verkeers­ouder en dat is voor ons als school erg fijn.”

Hoe meer aandacht voor verkeer, hoe beter

Gevraagd naar zijn motivatie zegt Arjan van Brakel: “Die betrokkenheid begint er natuurlijk mee dat je een kind op school hebt, of hebt gehad. Daarnaast vind ik verkeersveiligheid een erg belangrijk onderwerp waar ik graag een bijdrage aan lever. Bovendien is het gewoon ook hartstikke leuk om te doen.” Stefan Zaal: “Ik heb een eigen rijschool en de motivatie om mensen te leren zich veilig in het verkeer te bewegen, zit er dus ook professioneel ingebakken. Hoe meer aandacht voor verkeer op school hoe beter; het draagt allemaal bij aan het verminderen van verkeers­­slachtoffers. Daarnaast is het heel leuk om te doen. Ook nu mijn dochter niet meer hier op school zit.”

Deel dit artikel: