Een rond­leiding


Een bundeling van krachten en specialisaties onder één dak om geweldsituaties te doorbreken en duurzame veiligheid te verbeteren. Dat is Filomena, het Centrum huiselijk geweld en kinder­mishandeling (CHG&K) in Rotterdam-Rijnmond. Slachtoffers van complex huiselijk geweld en kindermishandeling zoals intieme terreur of geweld met letsel, seksueel geweld en trauma als gevolg, krijgen in bij Filomena de hulp die zij nodig hebben. Er wordt nauw samengewerkt met instanties zoals het Centrum Seksueel Geweld, politie, zieken­huizen en andere partners. Maar hoe ziet Filomena eruit? En wie werken er precies? In deze speciale editie van het online magazine, geven we je een digitale rondleiding door Filomena. Bekijk de compilatievideo of bekijk de losse video’s waarin verschillende disciplines vertellen over hun rol. Van coördinator tot vertrouwens­arts. En van gedrags­weten­schapper tot politie.

Coördinator


Forensisch arts


Vertrouwens­arts


Politie


Gedrags­wetenschapper


Coördinator


‘Alle disciplines onder één dak’

­Christine Clement is coördinator bij het CHG&K. Ze vertelt over het unieke aan dit centrum. Slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling hoeven niet naar verschillende instanties, maar kunnen terecht bij één organisatie voor al het onderzoek en hulp die zij nodig hebben. Doordat disciplines met elkaar samen­werken en onderzoek binnen 7 dagen mogelijk, hoopt Filomena geweld thuis al in een vroeg stadium te kunnen stoppen. Meer weten over Filomena en de rol van Christine? Bekijk dan de video.

Forensisch arts


‘3.000 letsel­meldingen per jaar’

Eén plek voor het vastleggen en beschrijven van letsel bij huiselijk geweld. Filomena wordt het focuspunt waar verschillende netwerkpartners de 3.000 letselmeldingen per jaar registreren, vertelt de forensisch arts. Hij geeft een rondleiding door het centrum en laat zien waar mensen, die letsel hebben door geweld, worden ontvangen. Meer weten over de rol van de forensisch arts? Bekijk dan de video.

Vertrouwensarts


‘We zoeken naar de beste route’

De vertrouwensarts bij Filomena is vooral betrokken bij complexe medische zaken, waarbij sprake is van letsel of misbruik. Of bij huiselijk geweld tussen twee volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar. Ze kijkt bij elk specifiek geval hoe het slacht­offer het beste geholpen kan worden. Ook spreekt ze met kinderen die betrokken zijn geweest bij geweldsituaties, omdat zij vaak ook een klap meekrijgen. Meer weten over de rol van de vertrouwensarts? Bekijk dan de video.

Politie


‘Het is van levensbelang dat justitie ook meehelpt in de aanpak van geweld’

­Het is van belang dat de verbinding tussen de politie en Filomena goed is gelegd. Binnen het centrum heeft de politie vaste taken. Zo maakt de politie een veiligheids­inschatting of de intensieve casemanagers (ICM’ers) hun werk veilig kunnen blijven doen. En kijkt de politie naar de indirecte veiligheid van slachtoffers. Meer weten over de rol van de politie? Bekijk dan de video.

Gedragswetenschapper


‘We nemen uitgebreid de tijd om contact te maken’

­De gedragswetenschapper bij Filomena zorgt ervoor dat de intensieve case-managers (ICM’ers) hun werk zo goed mogelijk kunnen uitvoeren. Binnen het centrum zijn er hele korte lijnen waar iedereen informatie met elkaar deelt. In het multidisciplinair en het casuïstiekoverleg bespreekt de gedrags­wetenschapper alle casussen met de verschillende experts om nieuwe perspectieven te krijgen. Zo kunnen ze écht goed doorpakken en mensen helpen. Meer weten over de rol van de gedrags­wetenschapper? Bekijk dan de video.

Contact


Heeft u een vraag? Neem dan contact op via info@chgkrr.nl

Blijf op de hoogte! Volg ons op LinkedIn en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.