Gerrian Nijhof, coördinator Centrum huiselijk geweld en kindermishandeling

‘Cliënt cen­traal door bunde­ling van krach­ten’

Het centrum huiselijk geweld en kindermishandeling Rotterdam Rijnmond gaat een wezenlijk verschil maken in de hulp voor slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling. “Het nieuwe centrum is een bundeling van krachten die elkaar versterken, waar we cliënten gaan ontzorgen”, vertelt coördinator Gerrian Nijhof.

Warm welkom

Binnen het nieuwe centrum is ruimte voor acute hulpverlening en structurele begeleiding. Kinderen én volwassenen die te maken hebben met acuut huiselijk geweld en mishandeling, kunnen meteen terecht voor begeleiding en gespecialiseerde hulp. Het mooie van de onder-een-dak constructie is dat alle benodigde experts direct betrokken worden en waar cliënten een warm welkom krijgen. Bij sommige gezinnen is er sprake van langdurig, structureel geweld. Ook deze mensen kunnen bij het centrum terecht. Gerrian: “Deze gezinnen waren eerder niet in staat om de geweldscyclus te doorbreken. Onze intensief casemanagers werken samen met het gezin en hun eventuele netwerk, volgens de volgens de gefaseerde ketenzorg methodiek, om tot duurzame veiligheid te komen. Het geloof in dat lichtpuntje aan de horizon dat het op te lossen is, dat is het mooie van deze methodiek!”

Gerrian:

"Onze experts staan direct klaar voor mensen die bij ons binnenstappen."
"Doen wat nodig is, ongeacht hoeveel tijd het kost.”

Niet loslaten, niet opgeven

Gerrian hoopt vrouwen, kinderen en mannen binnen het Centrum hun vertrouwen weer terug te geven. “In zichzelf, maar ook in de hulpverlening. Deze mensen liepen eerder in veel gevallen van het kastje naar de muur en moesten telkens opnieuw hun verhaal doen. Binnen het centrum hoeven ze niet meer van instantie naar instantie, met de ballast die ze al met zich meedragen.” “Onze experts staan direct klaar voor mensen die bij ons binnenstappen. We bouwen aan iets unieks dat aansluit bij de leefwereld van de mensen, op een veilige en duurzame manier. We nemen niks van hen over, we doen ook niks zonder hen, maar we doen alles samen mét hen. We nemen de tijd voor iedereen, maar met snelheid wanneer dat nodig is. Wij helpen hen weer onderdeel te worden van de samenleving.” Volgens Gerrian zijn de sleutelwoorden hierbij: niet loslaten, niet opgeven. Binnen het centrum krijgen de cliënten een vaste casemanager die met het gezin kijkt naar de beste zorg. Binnen het nieuwe centrum hoopt Gerrian ook met de pleger aan de slag te kunnen: “Problematieken staan nooit op zichzelf.” Dit kan op vrijwillige basis maar bij strafbare feiten werken we ook nauw samen met justitiepartners. De norm is dat geweld niet kan.

Versnellen en vertragen

Tijd is binnen het centrum tweeledig. Het is super belangrijk, benadrukt Gerrian. “Hoe sneller je als hulpverlener betrokken bent, hoe sneller je tot de kern kan komen en hoe meer kans er is op een goed herstel.” Onder andere daarom is de onderlinge samenwerking tussen verschillende partijen zo belangrijk. De lijntjes zijn korter waardoor samenwerken vlotter gaat. “En doordat iedereen onder één dak werkt, zal dat de onderlinge synergie ten goede komen.” Tegelijkertijd is vertragen waar nodig ook ontzettend belangrijk volgens Gerrian. “De tijd nemen voor hulpverlening. Doen wat nodig is, ongeacht hoeveel tijd het kost.”