DOOR in het verkeer-beurs

Verkeers­veiligheid voor senioren

De Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid (RPV) Drechtsteden en Alblasserwaard en het ROV Zuid-Holland organiseerden op vrijdag 10 juni de eerste ‘DOOR in het verkeer’-beurs. Op deze beurs in Sliedrecht stond de vraag centraal hoe senioren tot hun honderdste levensjaar op een veilige manier kunnen blijven deelnemen aan het verkeer. Een belangrijk onderwerp, want het aantal verkeersslachtoffers onder senioren stijgt in heel Nederland.

‘Die trend is ook in onze regio goed zichtbaar’, vertelt Arwin de Hoog, projectleider RPV Drechtsteden en Alblasserwaard. In onze regio vinden ruim 850 verkeersongevallen per jaar plaats onder senioren.’ Hij legt uit dat veel ongelukken komen door menselijk gedrag: ’Ouderen hebben soms onvoldoende controle over hun voertuig. Ze vinden het lastig om verkeerssituaties in te schatten of weten simpelweg de verkeersregels niet meer. Ook is het verkeer met de komst van elektrische auto’s, scooters en fietsers erg veranderd de afgelopen jaren.’

Medicijnen, dode hoek en een verkeersregelquiz

Op de beurs kwamen zo’n 120 55-plussers af. Het belang van de beurs is dan ook groot. Er viel ontzettend veel te leren en te doen. Zo vertelden experts over de invloed van medicijnen in het verkeer, over wat je moet doen als je met de auto te water raakt en over hoe je moet omgaan met de dode hoek van vrachtwagens. Senioren konden met hun fiets of driewieler een parcours afleggen en tips krijgen. Er werden workshops gegeven, onder meer over het inzetten van slimme rijhulpsystemen – hulpmiddelen voor extra verkeersveiligheid.

De verkeersregels werden opgefrist door middel van een quiz. Veel 55-plussers lieten ook hun ogen en oren testen en hun (elektrische) fiets controleren.

‘Ik ben nu nog mobiel, maar ik kom mij hier oriënteren wat er allemaal mogelijk is, nu en in de toekomst’, zei een bezoeker. Veel senioren namen uitgebreid de tijd om alles te bekijken en een praatje te maken met de betrokken bedrijven.

­"DOORlopen, DOORtrappen en DOORrijden: dat kan tot je honderdste."

Lespakketten

Ton Spek, wethouder Verkeer & Vervoer van Sliedrecht, was enthousiast over de grote opkomst. ‘Wat goed dat er zoveel mensen uit de regio naar deze beurs zijn gekomen’, zei hij tijdens zijn welkomstwoord. ‘Het is belangrijk dat senioren op een veilige manier onderdeel kunnen blijven uitmaken van onze samenleving. Zo kunnen ze hun sociale contacten onderhouden en hun eigen boodschappen blijven doen.’ Na deze woorden opende Spek, samen met verkeerswethouder Rik van der Linden (Dordrecht) en de kersverse verkeerswethouder Arjan Meerkerk (Hardinxveld- Giessendam) al fietsend de beurs.

DOOR in het verkeer

‘We willen van de ‘DOOR in het verkeer’-beurs een jaarlijks terugkerend evenement maken’, vertelt Spek. ‘Daarom vragen we aan andere gemeenten in Zuid-Holland om het stokje over te nemen en de beurs van volgend jaar te organiseren. De ambitie is te komen tot nul verkeersslachtoffers, ook onder ouderen. DOORlopen, DOORtrappen en DOORrijden: dat kan tot je honderdste.’

Deel dit artikel: