juni 2022

SYMPOSIUM IN DIERGAARDE BLIJDORP Beren van de weg!

Onder een stralende zon verzamelden zo’n 120 mensen zich op 13 juni in Diergaarde Blijdorp. Vanuit allerlei organisaties kwamen ze bij elkaar voor een symposium ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van het ROV Zuid-Holland. Aan de hand van het thema Beren op de Weg gingen we met elkaar in gesprek en deelden we kennis over kansrijke manieren om beren op de weg naar verkeersveiligheid uit de weg te ruimen.

INTERVIEW MET ADRIAAN HEINO Complex probleem vraagt doordachte aanpak

Dat gevaar in het verkeer een groot probleem is, staat voor Adriaan Heino als een paal boven water. Als verkeerspsycholoog bij verzekeraar Interpolis verdiept hij zich in de cijfers rondom verkeersveiligheid, én in de ongevallen die buiten deze cijfers vallen. Zijn presentatie tijdens het symposium Beren op de Weg maakte duidelijk dat de officiële cijfers slechts het topje van de ijsberg laten zien.

GEPRESENTEERD

Nieuwe ambassadeurs maken een punt van nul

‘Maak een punt van nul’ is een aanpak met één ultiem doel: nul vermijdbare verkeersslachtoffers in de provincie Zuid-Holland. Als ROV Zuid-Holland zetten we communicatie en educatie in om van verkeersveilig gedrag de norm te maken. Maar dat doen we niet alleen. Ambassadeurs van Maak een punt van nul spelen een belangrijke rol in het overbrengen van de boodschap. Want het woord van een bekende heeft meer invloed dan welke campagne ook.

Ouders staan centraal tijdens de Maand van de Veilige Schoolomgeving

------------------------------------------

Het nieuwe schooljaar start eind augustus of begin september. Een vaak spannende en leuke periode, maar helaas ook een periode waarin veel kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs betrokken raken bij verkeersongevallen. September is daarom ook in 2022 de Maand van de Veilige Schoolomgeving (MVS). We spraken projectleiders Arjan Breider (SCHOOL op SEEF), Nynke van der Kallen (TotallyTraffic) en Marina Meens (Communicatie) over de tweede editie van deze MVS-campagne.

‘De mening van leerlingen over de schoolomgeving is waardevol’

---------------------------------------

Het Stanislascollege in Pijnacker houdt zich actief bezig met verkeersveiligheid. De school telt zo’n 1.400 leerlingen, van wie de meesten afkomstig zijn uit Pijnacker-Nootdorp, Ypenburg en Delfgauw. Peter van der Sman (wijkmanager leefbaarheid bij de gemeente Pijnacker) vroeg de school en haar leerlingen mee te denken over het verkeerscirculatieplan van de gemeente. Hierover spraken we met Gerard van Dommelen, docent aardrijkskunde op het Stanislascollege.

‘Zet de lessen van TotallyTraffic preventief in!’

------------------------------------------

De derdeklassers van de middelbare school Limes Praktijkonderwijs uit Katwijk maakten dit jaar kennis met twee lessen van TotallyTraffic: 3D-Afleiding Bike Klassikaal en Alcohol en Drugs in het verkeer. De meeste Limes-leerlingen komen op de fiets naar school, een klein aantal met de bus. Samen met Luuk van der Hoeven, de mentor van klas 3A, blikken we terug op de lessen.

DOOR in het verkeer-beurs: verkeersveiligheid voor senioren

---------------------------------------

De Regionale Projectgroep Verkeers­veiligheid (RPV) Drechtsteden en Alblasserwaard en het ROV Zuid-Holland organiseerden op vrijdag 10 juni de eerste ‘DOOR in het verkeer’-beurs. Op deze beurs in Sliedrecht stond de vraag centraal hoe senioren tot hun honderdste levensjaar op een veilige manier kunnen blijven deelnemen aan het verkeer. Een belangrijk onderwerp, want het aantal verkeers­slachtoffers onder senioren stijgt in heel Nederland.

CAMPAGNES DOOR in het verkeer en BOB zomercampagne

Begin juli start de BOB Zomercampagne. De centrale boodschap is: BOB = 0% op. En wil je veilig Doorlopen, Doortrappen en Doorrijden tot je honderdste? Om de herkenbaarheid te vergroten ontwikkelden we het Door in het verkeer-beeldmerk!

KORT NIEUWS

Platform Bezorg Veilig en de vernieuwde Verkeerskalender

Verkeersveiligheid raakt aan allerlei aspecten van ons leven. Daarom zijn we niet alleen actief voor senioren en in het onderwijs, maar houden we ons bezig met veel meer, tot veilige maaltijdbezorging aan toe. Je leest hier het laatste nieuws!

Stichting Team Alert ontwikkelde het platform Bezorg Veilig in samenwerking met Thuisbezorgd.nl. En in september presenteren we een nieuwe verkeerskalender voor het basisonderwijs.

EVEN VOORSTELLEN Het team van ROV Zuid-Holland

Nieuwe teamleden en vertrouwde gezichten: we stellen ons graag aan u voor!