Meer betekenen voor de doel­groep activering: ambities voor de komende jaren

De Regionale Sociale Dienst wil de dienstverlening de doelgroep van activering de komende jaren verder ontwikkelen. Vanzelfsprekend sluiten we daarvoor aan bij de strategische kaders die gemeenten zullen formuleren. De volgende drie ambities springen eruit:

1. Integraal samenwerken met oog voor maatwerk 2. Aansluiten bij de (unieke) behoeften van onze inwoners 3. Gericht interne en externe expertise inschakelen voor de doelgroep activering

Op deze drie ambities willen we ons de komende jaren vooral richten.

Ambitie 1: Samenwerkingsafspraken met lokale stakeholders verder uitwerken: Integraal samenwerken met oog voor maatwerk.

De Regionale Sociale Dienst wil investeren in de lokale samenwerking op het gebied van participatie en activering. De afgelopen jaren heeft de samenwerking met onze netwerkpartners al mooie resultaten opgeleverd. Deze relatie vraagt blijvende investering: de samenwerking is nooit af. We willen in de eerste plaats beter aansluiten bij de sociale teams, welzijnsorganisaties en vluchtelingen­werk­organisaties binnen de vijf gemeenten. Met oog voor de onderlinge rol- en taakverdeling. Samenwerking is geen doel op zich, maar moet bijdragen aan een efficiënte en effectieve dienstverlening die onze inwoners verder helpt.

Zo brengen we deze ambitie in de praktijk:

  • Als RSD meer lokaal en fysiek aanwezig zijn en zo investeren in de relatie met onze netwerkpartners;
  • Onze visie op integraal werken verder uitwerken;
  • Lokale werkafspraken met netwerkpartners aanscherpen;
  • Meepraten in ketenoverleggen, bijvoorbeeld over de onderwerpen persoongerichte aanpak (overlast gevende inwoners), verwarde personen en het voorkomen van dakloosheid;
  • Inventariseren welke activeringsmogelijkheden er zijn en hoe die veranderen;
  • Een integrale verordening maken waarin samenhang, duidelijkheid en maatwerk centraal staan, als ondersteuning voor professionals.

Ambitie 2: onze basisdienstverlening voortzetten, gericht op activeringspotentieel: Onze inwoners en hun behoeftes zijn uniek.

Inwoners uit de doelgroep activering verdienen blijvende aandacht, ook in de komende jaren. Ongeveer een derde deel van onze inwoners heeft meer mogelijkheden om te participeren dan ze nu benutten, blijkt uit onze analyse. Deze inwoners hebben we sinds 2019 meerdere keren gesproken. Bij een deel van hen bleek de situatie niet te veranderen. De vervolgcontacten met deze groep zullen daarom vooral gericht zijn op monitoring en voorlichting. Zo brengen we deze ambitie in de praktijk:

  • De klantbegeleiding nader bekijken en waar nodig aanpassen.

Basisdienstverlening: wat biedt de RSD aan de doelgroep activering?

De inwoner doorloopt een brede diagnose waarin we alle relevante levensgebieden bespreken. Op basis van de integralediagnose maken we vervolgafspraken en een plan van aanpak. We brengen de mogelijkheden en belemmeringen voor (maatschappelijke) activering en de hulpvragen in beeld. We schakelen vervolgens actief met partners binnen het brede sociaal domein, om de hulpvragen en behoefte aan maatschappelijke participatie te organiseren. We handelen daarbij als een spin in het web.

Met alle inwoners plannen we vervolgafspraken in om de ontwikkeling te volgen.

Ambitie 3: Aandacht voor specifieke doelgroepen: Gericht interne en externe expertise inschakelen voor de doelgroep activering.

Evaluaties van de dienstverlening voor activering (in februari 2020 en maart 2021) lieten zien dat specifieke groepen inwoners om extra aandacht vragen, ook in de afstemming met interne en externe professionals. Het komend jaar krijgen de volgende groepen daarom speciale aandacht:

  • Inwoners die door hun financiële situatie worden belemmerd om te participeren. Voor hun ondersteuning werken we samen met de RSD-afdeling Budget, Advies en Schulddienstverlening (BAS);
  • Inwoners die marginaal gehuisvest zijn en daardoor in een kwetsbare situatie verkeren. Deze inwoners hebben te maken met dreigende dakloosheid of een andere instabiele situatie, waardoor participeren moeilijk is;
  • Inwoners die kampen met multiproblematiek of (potentieel) klem zitten in overheidshandelen. We willen werken met de menselijke maat en oplossingsgericht samenwerken.

Zo brengen we deze ambitie in de praktijk:

  • Interne pilot schulddienstverlening, waarbij inwoners gezamenlijk worden besproken met de afdeling Budget, Advies en Schulddienstverlening (BAS);
  • Meedraaien in het pilotproject van het U16-verband voor inwoners die marginaal gehuisvest zijn;
  • Inzetten op stress-sensitieve communicatie: communicatiemateriaal (folders, brieven, etc.) hierop beoordelen;
  • Verder concretiseren wat we verstaan onder de menselijke maat en dit toepassen binnen onze dienstverlening.

Deel dit artikel: