Waarom samen­werken lokaal veel effect heeft

Interview met Yvonne Leenhouwers en Alex Cortenbach

In het oude gebouw van de bibliotheek in Wijk bij Duurstede gonst het van de activiteiten. De ene vrijwilliger pimpt meubels, de ander repareert fietsen en nog iemand anders helpt mensen in de ‘Weggeefwinkel’. De Wijkse Inloop is het toonbeeld van waarom goede samenwerking lokaal veel effect heeft. Yvonne Leenhouwers, regisseur activering bij de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD), en Alex Cortenbach (coördinator participatie en taalhuis) van Stichting Binding, vertellen wat deze nauwe samenwerking oplevert.

Binnen de RSD begeleidt Yvonne mensen met grote afstand tot de reguliere arbeidsmarkt: de doelgroep activering. Ze helpt hen om een stap te maken naar bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. “Wijk bij Duurstede is een hechte gemeenschap, waar mensen hun uiterste best doen om voor iedereen het beste te regelen. Fijn om daar als RSD een steentje aan bij te dragen. Ik breng inwoners die ondersteuning nodig hebben onder de aandacht bij Alex, die vervolgens lokaal op zoek gaat naar de mogelijkheden, passend bij de inwoner”, vertelt Yvonne.

Andere hulpvragen in kaart brengen

Een waardevol neveneffect van de samenwerking is het identificeren van andere hulpvragen, volgens Alex. “Het komt voor dat Yvonne een inwoner bij ons aanmeldt voor vrijwilligerswerk. Als we vervolgens met hem of haar in gesprek gaan, ontdekken we ook een behoorlijke zorgvraag. We kunnen dan in actie komen dankzij de aanmelding van deze inwoners door de RSD.”

“We kunnen dan in actie komen dankzij de aanmelding van deze inwoners door de RSD.”

Perspectief bieden

“Het doel is uiteindelijk om inwoners perspectief te bieden en te doen wat nodig is om een volgende stap te zetten”, vindt Alex. “Als iemand niets met groen heeft, zal ik hem of haar niet naar een moestuin doorverwijzen voor het doen van vrijwilligerswerk.” In gesprekken zoekt Alex naar de interesse van inwoners om hierop aan te sluiten. En de Wijkse Inloop is niet het enige aanbod binnen de gemeente. Er zijn tal van mogelijkheden: vrijwilligerswerk doen bij een verzorgingshuis of sportaccommodatie, tuinieren bij de Wijkse moestuin of helpen op de kinderboerderij. Ook kunnen inwoners, als het nodig is, Nederlandse taalles volgen via het Taalhuis.

Samen sparren

Yvonne en Alex trekken samen op richting inwoners. Zijn er zorgen of bedenkingen rondom een inwoner? Dan bespreken ze die en worden de juiste stappen gezet. “Een intensieve, constructieve en positieve samenwerking, waarbij we samen kijken naar het belang van de inwoner”, vertelt Alex. Yvonne: “We hanteren daarin de menselijke maat: we willen mensen niet onder druk zetten, maar juist perspectief bieden.” Afgelopen twee jaar vond de samenwerking vanwege de coronamaatregelen vooral op afstand plaats. Daar komt verandering in, zeggen beiden. Yvonne: “Ik wil sowieso een dag op locatie gaan werken om inwoners te spreken. Als ik daar ben, merk ik dat Stichting Binding mij als vraagbaak gebruikt. En in sommige gevallen werkt het ook goed om inwoners samen te spreken. Als we de juiste partijen aan tafel hebben, kunnen we beter maatwerk bieden.”

Deel dit artikel: