Geen zoete koekjes, maar kansen

Interview met Ans Vendrig (RSD) en Ayoub*

Een aantal jaar geleden is Ayoub vanuit Iran naar Nederland gevlucht. Hij woont inmiddels in Leersum, in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Ans Vendrig, participatiecoach van het Heuvelrugse project ‘De Verleiding’, is zijn begeleider. Ayoub werkt op dit moment als vrijwilliger bij de buitenschoolse opvang (BSO) in Leersum. Dat doet hij met veel plezier. Zijn ambitie? Een betaalde baan als administratief medewerker.

Talenten ontdekken

Ans Vendrig helpt mensen die al langere tijd afhankelijk zijn van een uitkering. Ze doet dit in het kader van het project ‘De Verleiding’, een lokaal project speciaal voor inwoners uit de Utrechtse Heuvelrug. De gemeente Utrechtse Heuvelrug wil met het project ‘De Verleiding’ de talenten van mensen ontdekken en hen ‘verleiden’ maatschappelijk actief te worden, in plaats van verplichten. Ans ondersteunt inwoners op weg naar vrijwilligerswerk als eerste stap naar betaald werk. Zo gaat ze bij inwoners op bezoek en probeert ze tijdens gesprekken hun talenten te ontdekken. Vervolgens koppelt ze deze talenten, indien mogelijk, aan een participatieplek. Ook bij Ayoub ging Ans het afgelopen jaar regelmatig op bezoek.

Werken met kinderen

“Ayoub ken ik sinds augustus 2021. Hij kwam vanwege het opdoen van leuke ervaringen via hulpverlening bij mij terecht. Duidelijk was dat hij in de toekomst iets met administratie wil doen. Maar omdat eerst ‘iets’ leuks gevonden moest worden, kwamen we uit bij werken met kinderen. Dat werd de BSO in Leersum.”

“Voor mij staat buiten kijf dat mensen talenten hebben. Alleen niet iedereen is bereid om daarvoor te betalen.”

Vrijwilliger BSO

Met de hulp van Ans heeft Ayoub ondertussen een baan als vrijwilliger weten te vinden bij de BSO in zijn woonplaats Leersum. Er is een enorme vraag naar medewerkers en vrijwilligers bij de BSO. Ayoub werkt hier twee dagen in de week. “Ans is een hele goede begeleider. Ze vraagt aan mij wat ik graag wil doen en geeft vervolgens goed advies. Ik heb het heel erg naar mijn zin bij de BSO. Ik vind het leuk en geniet ervan om contact te maken met kinderen.” Ayoub vangt samen met zijn collega’s de kinderen tussen vier en elf jaar op na schooltijd. De buitenschoolse opvang bestaat uit verschillende groepen, waaronder een sportgroep. Ayoub kan samen met de kinderen ook zijn andere hobby’s uitoefenen, zoals het bakken van koekjes en gitaar spelen.

Koekjes bakken

Regelmatig voert Ans gesprekken met Ayoub , in de auto of bij mooi weer in een park. “Ayoub is heel veelzijdig. Hij is erg muzikaal en speelt gitaar. Hier is hij ook mee op de radio geweest. Voor mij staat eigenlijk buiten kijf dat mensen talenten hebben, maar dat niet iedereen bereid is om daarvoor te betalen.” Zo refereert Ans aan het koekjes bakken van Ayoub. Ans legt uit: “Ayoub bedacht dat hij met het bakken van koekjes op de markt kon staan of dat een bakker zijn koekjes aan de man kon brengen. Ik ben met de koekjes van Ayoub op verschillende mensen afgestapt om ze te laten proeven. Dat deed ik in de Binderij, (buurthuis) en bij de plaatselijke bakker. Daaruit bleek dat er geen mogelijkheid was om als zelfstandige aan de slag te gaan evenals in loondienst. De kritieken heb ik met Ayoub gedeeld. Nu is er weer ruimte om naar andere mogelijkheden te kijken. Ik kijk en luister eerst en verken of iemands creativiteit of talent “verkoopbaar” is en hoe dan concreet. Het bakken van koekjes bleek toch niet echt iets te zijn waarmee je in je onderhoud kunt voorzien.”

Administratief medewerker

Gezien de arbeidsmarkt en de nadrukkelijke wens om een ‘echte’ baan met salaris, wordt nu ingezet op de zorg en dan met name de kinderopvang. In de toekomst wil Ayoub het liefst aan de slag als administratief medewerker. Ayoub vertelt: “Op het gebied van administratie heb ik al veel ervaring opgedaan in Iran, ik heb hier ook een Iraans diploma voor en dit vind ik echt het leukste om te doen. Ans raadt mij aan om eerst mijn Nederlandse taal te verbeteren, dus dat is nu mijn volgende doel.”

Vanwege privacyredenen is Ayoub een fictieve naam.

Deel dit artikel: