“Onze samen­­werking dient maar één doel: inwoners die dat nodig hebben perspectief bieden en vooruit helpen”

Interview met John van der Vorst en Gertjan Kaaij

De ondersteuningsbehoefte van de inwoner centraal stellen, zodat deze daadwerkelijk verder geholpen wordt. De Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) en Stichting Binding in Wijk bij Duurstede hebben deze uitdaging vanuit een hernieuwde samenwerking opgepakt. John van der Vorst, unitmanager bij de RSD, en Gertjan Kaaij, directeur van Stichting Binding, vertellen hoe de ‘menselijke maat’ nog meer verankerd kan worden in het werk. Gertjan: “Het is een uitdaging om zo samen te werken dat schotten wegvallen en de belevingswereld en ondersteuningsbehoefte van mensen echt centraal staat.“

Niet zelden werken organisaties langs elkaar heen en zijn er complexe regels die niet voor iedereen te begrijpen zijn. Met als gevolg dat kwetsbare mensen die hulp nodig hebben, deze niet of niet op tijd krijgen. Stichting Binding, de RSD, Woningcorporatie Viveste, de afdeling Samenleving van de gemeente en verschillende maatschappelijke organisaties in Wijk bij Duurstede werken sinds 2021 gezamenlijk vanuit de WADDO-aanpak, oftewel ‘wijk anders denken, doen en organiseren’. Een veranderaanpak waarin door samenwerkende organisaties (in zorg, welzijn en wonen) wordt gewerkt aan verbetering van de leefbaarheid en gezondheid van inwoners Gertjan: “Het doel is altijd om te kijken wat het beste is voor de inwoner. Dus niet de regelingen, systemen of de procedures zijn het vertrekpunt, maar de inwoner zelf. En als dat betekent dat we zaken achter de schermen anders moet organiseren of mogelijkheden moeten oprekken, dan doe we dat. Onze medewerkers krijgen veel ruimte om met oplossingen buiten de gebaande paden te komen.”

Ruimte benutten

Volgens John van de Vorst gaat het erom ‘de maximale ruimte te zoeken binnen de bestaande kaders en regelingen’. “We bieden onze professionals ruimte om maatwerk te kunnen leveren. Want tussen de regels is veel vaak meer ruimte dan gedacht.” Hij geeft een voorbeeld: ”Het is belangrijk dat mensen erop vooruitgaan als ze parttime gaan werken vanuit de bijstand. Wanneer dit in gedrang komt, bijvoorbeeld omdat reiskosten niet worden vergoed, passen we maatwerk toe.“

"We vullen elkaar aan en hebben elkaar nodig.”

Integrale benadering

De krachtenbundeling heeft als doel integrale samenwerking mogelijk te maken. Professionals vanuit beide organisaties werken samen onder één dak in Wijk bij Duurstede, zodat iedere inwoner met een probleem of ondersteuningsvraag – ongeacht het leefgebied waarin dit speelt – hier terecht kan. John: “We doen wat nodig is voor inwoners die ondersteuning nodig hebben en dat niet zelf kunnen regelen en organiseren.” "Het is mooi dat de RSD meer beweegt richting het principe ‘wij komen naar jou toe, de wijk in”, vindt Gertjan. John: “Mijn ervaring is dat we door regionaal samen te werken waar het kan en lokaal waar dat moet, we nog meer kunnen betekenen voor de inwoners die ons nodig hebben. Daarbij is het belangrijk om meer integraal kijken naar de situatie van de inwoner. Natuurlijk beweeg je je binnen de wettelijke kaders, maar er is veel mogelijk. En als je door het toekennen van een regeling een bron van stress wegneemt bij iemand, dan komt dat de situatie alleen maar ten goede.”

Elkaar vinden en helpen

Tot slot delen ze de ambitie om de samenwerking uit te breiden. De contacten met de gemeente en woningcorporatie Viveste zijn er al. Volgens Gertjan is het de kunst om elkaar te vinden in concrete situaties. “‘Los het op, of schaal op’ is het motto. Dus als een medewerker van de ene organisatie tegen een obstakel aanloopt, dan is de kans groot dat een andere partij kan helpen bij de oplossing. We vullen elkaar aan en hebben elkaar nodig.”

Stichting Binding is het centrum voor Zorg en Welzijn in Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede. Ga voor meer informatie naar de website.

Deel dit artikel: